Klanten aan het woord

Taxibedrijf van Meurs is zoveel méér dan een ervaren vervoerder

Klant aan het woord: Fernand Perrée, directeur (V)SO ZMLK Catharinaschool Heerlen

Talenten van leerlingen kunnen chauffeurs verrassen op 23 mei a.s.

Een rood-wit-blauw slinger van tientallen TVM-bussen siert van maandag tot en met vrijdag de Smidserweg en de Oude Lindestraat in Heerlen. Van de 195 leerlingen van de Catharinaschool worden dagelijks 135 kinderen in de leeftijd van 4 tot 20 jaar vervoerd door Taxibedrijf van Meurs. De leerlingen wonen in negen gemeenten: Heerlen (84), Landgraaf (20), Brunssum (7), Maastricht (7), Onderbanken (4), Stein (3), Kerkrade (2), Beek (1) en Sittard-Geleen (1). En zes kinderen van de Koraal groep worden van en naar de school vervoerd. Voor de Speciaal Onderwijs school is Taxibedrijf van Meurs absoluut de grootste vervoerder, beaamt de 52-jarige Fernand Perrée, directeur Catharinaschool.

Ervaringen
Directeur Perrée: “We hebben hele goede ervaringen met Taxibedrijf van Meurs. Op de werkvloer is een nauwe samenwerking tussen de chauffeurs en de leerkrachten en een uitwisseling over de leerlingen. De chauffeurs werken prima mee aan een positieve sfeer in de bus. Dat is niet altijd eenvoudig voor de chauffeur door de diversiteit van leerlingen met autisme, ADHD en gedragsproblemen en het leeftijdsverschil tussen leerlingen. Bij alle leerlingen is er in elk geval sprake van een verstandelijke beperking. Het is de kunst van het prikkelen en belonen. De stempelkaart is daarbij een beloningsysteem dat een bijdrage levert aan de kwaliteit van het vervoer en een gunstige ontwikkeling van de leerlingen. Een ander voorbeeld is dat chauffeurs aan de leerlingen vroegen een CD mee te nemen zodat ze hun lievelingsmuziek in de bus konden afspelen. Een mooie illustratie die om afstemming vroeg tussen chauffeurs, school en buurt was de situatie bij de locatie Oude Lindestraat. We hebben goede afspraken met elkaar kunnen maken rondom het parkeren in de buurt en een vervoersschema samengesteld".

Veranderingen in het leerlingenvervoer
Directeur Perrée: “Nieuwe wet- en regelgeving rondom het passend onderwijs is merkbaar. We zien een tendens dat gemeenten inzetten op begeleiding in het openbaar vervoer en de voorbeelden zijn er al. Gemeenten Landgraaf en Brunssum zijn daar reeds mee gestart en Heerlen heeft het aangekondigd. De vanzelfsprekendheid dat gemeenten leerlingenvervoer toekennen is niet meer. Dat betekent een nieuwe ervaring voor een deel van onze leerlingen, leerkrachten, ouders en chauffeurs. Daarvoor hebben we een ‘Vervoersproject´ gestart met leerlingen (van het hogere niveau van de VSO afdeling). Een Veolia-bus is komen voorrijden en deze leerlingen hebben geoefend met inchecken en het gebruik van de OV-chipkaart. In de lessen hebben de leerkrachten er regelmatig aandacht aan besteed zodat de leerlingen leren zich zelfstandig te redden in het vervoer. Ook ouders zijn geïnformeerd en hebben hun kind begeleid in het reizen met het openbaar vervoer. Ouders zullen moeten wennen aan het vertrouwde patroon dat hun kind wordt opgehaald en thuis gebracht en zullen hun kind moeten loslaten in de maatschappij. Ook chauffeurs zullen moeten wennen dat er bij de scholen vaker en meer luxe personenauto´s staan te wachten om kinderen op te halen. Overigens, bij een aantal leerlingen zijn de mogelijkheden om tot een hoger niveau van zelfstandigheid te komen beperkter. Waar de grenzen en mogelijkheden voor onze kinderen in het vervoer liggen zullen de komende tijd duidelijk worden".

TVMuzycap
De Catharinaschool heeft vorig jaar deelgenomen en zal ook dit jaar van de partij zijn bij de tweede editie van TVMuzycap op 23 mei a.s in het Parkstad Limburg Stadion bij Roda JC. Het is een festival waar talenten met beperkingen hun kwaliteiten op het gebied van zang, muziek, toneel en kunst zullen laten zien. Fernand Perrée: “TVMuzycap is een geweldig initiatief waar leerlingen en leerkrachten naar toe leven. Wat is mooier dan op een échte bühne te staan. Onze school heeft een jarenlange traditie met het koor en de instrumentengroep. Muziek is een krachtig middel om talenten te prikkelen en om kinderen in het hart te raken. Het zou ook voor chauffeurs heel mooi zijn om te zien hoe ‘hun´ kinderen vorm geven aan hun lidmaatschap. Muziek laat zien dat je kinderen anders leert kennen. Het is een uitgelezen kans om leerlingen in een andere hoedanigheid mee te maken en verrast te worden“.

Taxibedrijf van Meurs is méér dan vervoer
Het vervoer is een verlengstuk van de zorg en daarbij hoort het veilig en prettig begeleiden van alle passagiers die aan Taxibedrijf van Meurs worden toevertrouwd, zo luidt de bedrijfsfilosofie van Taxibedrijf van Meurs. De betrokkenheid van het familiebedrijf wordt indirect getoond door maatschappelijk ondernemerschap.
“Het is fantastisch dat Taxibedrijf van Meurs oog heeft voor de cliënt en goodwill toont naar de mensen in het vervoer. Zo´n initiatief als TVMuzycap is zó sjiek en dat wordt mede mogelijk gemaakt door Taxibedrijf van Meurs. Een ander prachtig voorbeeld is dat TVM bereid is het vervoer voor het schoolkamp te sponsoren. Dat wordt heel erg gewaardeerd. Het is een bijzondere manier van in het leven staan en als ondernemers laten Frank en Bert van Meurs zien dat er méér is dan het aansturen van de organisatie en het vervoer. Ze staan midden in de maatschappij en zien méér dan de beperkingen van mensen. De Catharinaschool zoekt ook naar dergelijke partners en werkt aan duurzame relaties met bedrijven. Het is zaak dat we mensen met beperkingen betrekken in de maatschappij. Onze leerlingen zijn veelal plichtsgetrouw, betrokken, hebben een hoge mate van inzet, loyaal en hebben een laag verzuim. Deze potentiële medewerkers kunnen voor bedrijven zeker iets betekenen" besluit Fernand Perrée het gesprek.