Geschiedenis

Taxibedrijf van Meurs is een tweede generatie familiebedrijf. Frans en Jeanny van Meurs hebben in 1976 het taxibedrijf opgericht. Destijds was het een gemengd bedrijf met taxi- en groepsvervoer.

De zonen Frank en Bert van Meurs zijn in het bedrijf gestapt en vanaf 2000 heeft de directie de keuze gemaakt alléén op groepsvervoer te focussen.

Deze koers heeft ertoe bijgedragen dat TVM de afgelopen twaalf jaar een enorme groei heeft doorgemaakt en zich toonaangevend ontwikkeld heeft als specialist in doelgroepenvervoer.

Jeanny van Meurs (70): "Autorijden was mijn hobby"


‘We hebben in 1976 eerst nog vijf dagen goed carnaval gevierd en daarna zijn we met ons taxibedrijf gestart’ zo opent de lachende Jeanny van Meurs het gesprek. Ze is samen met haar man Frans de oprichters van Taxibedrijf van Meurs. Feestjes bouwen, gastvrijheid, betrokkenheid en gezelligheid stonden bij de feestneuzen Frans en Jeanny van Meurs áltijd hoog in het vaandel.'

Frans was werkzaam in de bouw en door rugklachten werd hij noodgedwongen op zoek te gaan naar ander werk. Het had goed gekund dat ze een café waren gaan runnen. De keuze viel uiteindelijk op de overname van Taxi Havenith. Met twee 8-persoons taxibusjes (VW en Ford) en één Mercedes-taxi zijn ze het bedrijf 38 jaar geleden aan De Baan in Bocholtz gestart. Bovenop alle drie de auto’s werd het taxi bord gezet om bekendheid voor hun bedrijf te maken. Vanaf dag één stonden de beide ondernemers 24 uur per dag paraat en dat was de beste mond-tot-mond reclame.

Jeanny: “We zijn altijd bereikbaar geweest, alles draaide om de klant. De kinderen Freddie (15), Bert (12) en Frank van Meurs (7) namen telefoontjes aan en noteerden de ritten. Bij terugkomst van een rit kregen we een briefje van de kinderen en dan werden we weer de weg op gestuurd. In de beginjaren hadden we korte ritten van vaste particuliere klanten die we wekelijks naar de kerk of de kapper brachten. Maar ook klanten die we met een busje naar de Eifel brachten en weer ophaalden. En het personeelsvervoer van Nederlandse medewerkers in een confectie fabriek in Duitsland en even later de Tesca fabriek door de overname van taxi Linkens. Een tijdje later kwamen de eerste scholen (Spekholzerheide en Vaals) in ons vervoer doordat Frans ons had ingeschreven voor een aanbesteding van leerlingenvervoer. Onze eerste medewerker Cap Beckers en uithulp Gerda Gottschalk kwamen ons versterken”.

Het bedrijf groeide uit zijn jasje en na vijf jaar verhuisde Taxibedrijf van Meurs van De Baan naar de Bocholtzerheide. Jeanny: “We keken altijd verder en gingen op zoek naar kansen. We kregen mobilofoons en vanaf toen konden we sneller en gemakkelijker met elkaar afstemmen. We hoorden ook andere taxichauffeurs via de mobilofoons. Ik heb vaker een chauffeur uit Maastricht (van een concurrent nota bene) de weg geloodst. Toen waren er al concurrenten en con-collega’s. Je hebt altijd mensen die je succes misgunnen en gelukkig bestaan er ook mensen die met je willen samenwerken. Dat was toen en is nu anno 2014 nog altijd zo.”

Tussen de bedrijven door werd gerust. Het ondernemerskoppel vulde zich perfect aan en wisselden zich af, aan de centrale en in het vervoer. Frans van Meurs volgde de ontwikkelingen in de markt en was op de hoogte van de nieuwe regels en wetgevingen. Jeanny was all-round maar het liefst was ze op de weg. Klantgerichtheid zit in de ziel van het tweede generatie familiebedrijf. Jeanny: “Autorijden was mijn hobby. Ik vond het belangrijk dat het vervoer goed en veilig was. Maar ook vriendelijk zijn en klanten helpen bij het in- en uitstappen. Wachten totdat de klant de deur van zijn huis opent en dan rustig wegrijden. Ook de administratie moest kloppen. Alle ritten werden op een kaart genoteerd. In die tijd maakte ik rekeningen op de typemachine en ging naar de klanten om de rekening persoonlijk te overhandigen”.

Medio tachtiger jaren werd hét daverende TVM-feest geboren. De loods op de Bocholtzerheide werd omgetoverd tot feestpaviljoen. Het 12½ jarig bedrijfsjubileum in 1988, dat groots gevierd met levende muziek voor zo’n 30 personeelsleden en partners, sloeg in als een bom. Toen Frans in 1991 abraham zag, werd er ook een fantastisch feest georganiseerd. Vanaf 1992 tot 2000 werden de feestactiviteiten voortgezet in de loods aan de Waalbroek. Carnavalrevue’s, sinterklaas- en kerstvieringen vonden ieder jaar voor medewerkers en familieleden plaats. “Feesten zat in ons bloed. Zo’n feest was voor Frans en mij vakantie. We vonden het gezellig en genoten van de sfeer. In die periode hebben we de chauffeurs verwend. In de weekenden zorgde ik voor vlaai, broodjes, warm vlees en de kantine was met Kerst, Carnaval, Pasen versierd. Men waardeerde dat en had oog voor elkaar. Nu is de tijd anders, men is op zichzelf gericht en vindt alles zo vanzelfsprekend. Dat vind ik wel jammer” zegt de zorgzame oprichtster van het taxibedrijf.

Moeilijke tijden heeft Jeanny gekend toen begin 80’er jaren hun zoon Freddie door een ongeval onverwacht overleed en begin 1998 het bericht kwam dat Frans slokdarmkanker had. Door de ziekte trok Frans zich steeds meer terug uit het bedrijf en droeg langzaam taken over aan de beide zonen Frank en Bert. Vanaf die tijd zorgde Jeanny voor haar man en was ze met haar zonen druk voor hun bedrijf. In 2000 is Frans op Goede Vrijdag overleden. Een ommekeer in de bedrijfshistorie. Frank en Bert nemen het bedrijf over en hebben de keuze gemaakt alleen op groepsvervoer te focussen en de straattaxi vaarwel te zeggen. Het regulier taxivervoer had nauwelijks toekomst. Die beslissing bracht veel emotie met zich mee, maar was wel de juiste keuze. De continuïteit werd beter gewaarborgd met grote klanten zoals zorginstellingen en gemeenten.

Taxibedrijf van Meurs is één van de succesvolste familiebedrijven van Limburg. Indrukwekkende cijfers met een wagenpark van meer dan driehonderd grote en kleine bussen, zo’n vierhonderd medewerkers, meer dan twaalfduizend vervoersbewegingen. “Een droom die werkelijkheid is geworden, wie had dat gedacht. Het bedrijf is zo enorm groot geworden en daardoor verandert een bedrijf. Concurrentie, nieuwe wet- en regelgeving, wisselende brandstofprijzen dat zal altijd blijven. Eerlijkheid duurt het langst, daar ben ik van overtuigt. Apetrots ben ik op mijn zonen Frank en Bert dat ze het bedrijf in goede en slechte tijden hebben kunnen sturen. Ze accepteren elkaars zwakke en sterke punten en ze zijn mensgericht, de klant staat voorop en de warmte en gezelligheid komt een beetje terug. Door de activiteiten van de feestcommissie zoals de stedentrip, bezoek van kerstmarkten hebben medewerkers buiten hun werk contact met elkaar. Mijn wens is dat het goed blijft gaan en dat ik nog heel wat jaren de was mag blijven verzorgen, de inkoop mag doen en het kerstpakket kan samenstellen. En ik hoop dat we na het 25 jarig bedrijfsjubileum dat in 2001 groots gevierd is in Auberge De Rousch over twee jaar een 40 jarig jubileum met elkaar kunnen vieren” besluit de trotse TVM-moeder.