Opleidingsinstituut

Opleidingsinstituut TVM voorziet haar eigen chauffeurs van scholingen en is tevens gecertificeerd om deze opleidingen voor andere taxibedrijven te verzorgen.

Opleiding tot taxichauffeur
Schoolkinderen vervoeren, bezig zijn in het dagbestedingsvervoer, allround taxichauffeur worden? Het opleidingsinstituut van Taxi van Meurs heeft voor alle soorten taxivervoer een passende opleiding met betrekking tot de chauffeurskaart taxi.

De basisopleiding bestaat uit:
  • Een intest, waarin het aanvangsniveau wordt gecheckt. De instructeur en uzelf krijgen een duidelijk beeld van uw rijvaardigheid. Vervolgens zal de instructeur een advies geven of er extra praktijklessen moeten worden toegevoegd aan het basispakket.
  • Theorielessen (4 dagdelen van elk 4 uur) als voorbereiding op het theorie-examen. De theorielessen worden verzorgd in Simpelveld, in de instructieruimte van TVM. U wordt tijdens het examen beoordeeld op de volgende eindtermen:
1. Administratie en documenten
2. Wet- en regelgeving
3. Ritvoorbereiding
4. Verantwoorde en veilige verkeersdeelname
5. Optreden bij verkeersongevallen, verstoringen en calamiteiten
6. Communicatie
7. Klantgerichtheid en beroepshouding
8. Conflictsituatie en het eigen gedrag
9. Handelen bij agressie
10. Klachtenprocedures
11. Gebruik en toepassing wegenkaart Nederland
  • Theorie-examen bij het CBR/CCV in Maastricht of Eindhoven.
  • Praktijklessen (3 dagdelen van 4 uur, waarbij u telkens 2 uur rijdt en 2 uur meerijdt met een collega-leerling) als voorbereiding op het praktijkexamen. U wordt beoordeeld op de volgende eindtermen:
1. Verantwoorde en veilige verkeersdeelname
2. Professioneel rijgedrag
3. Voorkomen, herkennen en oplossen van storingen
4. Route, rijtijd en betalingen
5. Klantsoorten en gedrag
6. Afhandeling ongevallen
  • Praktijkexamen bij het CBR/CCV in Maastricht, Nieuwstadt, Horn, Venlo of Eindhoven. De lessen worden uitgevoerd vanaf de examenlocatie. Voorkeurslocatie is Maastricht.
  • In de lessen wordt extra stilgestaan bij de praktijksituatie: doelgroepenvervoer, sociale vaardigheden, lastige situaties, praktijkervaringen, hetgeen heel goed aansluit bij de dagelijkse werkzaamheden van de taxi/groepschauffeur.

Studentenopleiding taxivervoer
Opleidingsinstituut TVM biedt u ook de mogelijkheid om te kiezen voor de studentenopleiding.
Middels eigen studie bereidt u zich voor op het theorie-examen. Bij deze opleiding komen geen theorielessen meer te pas. Wel kunt u natuurlijk achtergrondinformatie aan de instructeur stellen.
De praktijkopleiding is hetzelfde opgebouwd als de praktijklessen in de basisopleiding (3 dagdelen van 4 uur, waarbij u telkens 2 uur rijdt en 2 uur meerijdt met een collega-leerling).


EHBO/BHV opleidingen
Sinds 2013 is het opleidingsinstituut van TVM gecertificeerd Oranje Kruis-, NIBHV-, NRR opleider.

Interne BHV-opleiding/levensreddend handelen:
Alle chauffeurs van TVM doorlopen jaarlijks een gevarieerde BHV-opleiding, waarbij de cursist centraal staat. Door heel gericht te werk te gaan, leert de chauffeur met allerlei situaties en letsels om te gaan en kan hij door intensieve training een passende oplossing bieden.

Externe BHV-opleidingen:
Bedrijfsspecifiek inventariseren wij met u de mogelijke risico‘s van uw onderneming. Ervaringen en gebeurtenissen uit het verleden worden nauwkeurig geanalyseerd. Onze BHV-opleiding is alles behalve saai. Los van de wettelijke arbo- verplichting vinden wij als opleidingsinstituut dat een cursus leerzaam, maar ook prettig moet zijn.

Code 95 opleidingen:
Ook zijn wij gecertificeerd om nascholing m.b.t. de verplichte code 95 voor vrachtwagen- en touringcarchauffeurs te verzorgen. De meeste chauffeurs geboren na 1 juli 1955 zijn verplicht om iedere 5 jaar 35 nascholingsuren te volgen. Het opleidingsinstituut biedt over verscheidene cursussen waaronder de cursus U-21 1 EHBO/BHV. Met deze cursus worden EHBO en verplichte nascholing gecombineerd.

Cursus HNR
Chauffeurs worden in deze cursus bewust dat hun rijvaardigheid van regelrechte invloed is op de indirecte kosten van het taxibedrijf en op het milieu.
Middels tips en coaching streven wij naar een vermindering van brandstofkosten en uitstoot. Chauffeurs rijden 2 keer dezelfde route en hebben aan het einde van de laatste route een rendement van 10%.

Workshop Schadepreventie
In samenwerking met de verzekeraar hebben wij een cursus ontwikkeld, waarbij de cursist nog meer inzicht krijgt in de indirecte kosten van een vervoersbedrijf en de invloed die iedere werknemer hierop heeft. Duidelijk wordt dat niet alleen chauffeurs invloed hebben op indirecte kosten, maar dat alle afdelingen samen deze kosten bepalen. Tijdens de cursus krijgen medewerkers tips hoe ze schades kunnen voorkomen en welke risico‘s voor hen in het bijzonder gelden.

Rijoptimalisatie
In het kader van de verplichte nascholing (code 95) van vrachtwagen- en touringcarchauffeurs is TVM gecertificeerd om haar eigen chauffeurs de praktijkopleiding W-02 Rijoptimalisatie te verzorgen. In de workshop schadepreventie bespreken we met name theoretisch hoe schade kan worden voorkomen. In deze cursus echter wordt ook de praktische kant onder de loep genomen. Gedurende de rit wordt duidelijk dat een ideale rijstijl defensief is, rekening houdend met de fouten van anderen.

TX-Keur opleiding
In deze cursus staat kwaliteit centraal. Voor TX-Keur gecertificeerde taxibedrijven geldt onder andere een verplichte scholing van haar chauffeurs. De scholing bestaat uit een algemene bedrijfscursus, een specifieke bedrijfscursus en de cursus levensreddend handelen. Opleidingsinstituut TVM voorziet haar eigen chauffeurs, maar is ook gecertificeerd om deze opleiding voor andere taxibedrijven te verzorgen.

Vraag een offerte aan, vul onderstaand formulier in of bel 045 5442776.